Бриош питки за бургери

Обичайно плануваме приготвянето на бургери и от предната вечер приготвям тестото, а на следващата сутрин оформям питките. За обяд са готови и ако останат за следващия ден, ги хапваме леко затоплени на тиган със зеленчуци, яйца на очи и малко сос. Във всякакви комбинации са страхотни.

Необходими продукти
 • 420 г бяло брашно ( екстра на София мел)
 • 220 мл прясно мляко, затоплено
 • 1 яйце
 • 1 ч.л сол
 • 42 г меко масло
 • 100 левито мадре
Инструкции

Смесваме всички съставки в миксера, с изключение на маслото. Месим 2-3 минути, за да се смесят добре и образуват топка. Започваме да добавяме на части маслото до пълното му усвояване. След като сме го добавили продължаваме още поне 7-8 минути да месим.

Полученото гладко тесто може да лепне, но това не бива да ви притеснява. Прехвърляме го в купа и правим три премесвания през 30-40 минути. Оставяме още час на стайна температура, покриваме с домакинско фолио и прибираме в хладилник за една нощ.
На следващата сутрин го изваждаме, разделяме на 8 топчета ( около 110 грама всяко) и редим в тава, постлана с хартия за печене.

Покриваме ги с домакинско фолио за финално втасване. Не използвайте кърпа, защото ще залепне за тях и после ще развали повърхността им. Аз ги сложих на изключена фурна и втасаха за два часа. Трябва да са меки и пухкави на пипане.
Намазваме ги с жълтък, разбит с малко прясно мляко и поръсваме със сусам.
Печем на 180 градуса с вентилатор за 15 минути.

2 thoughts on “Бриош питки за бургери”

 1. Изхлеждат, чудни, като всичко друго..
  А дали ще станат добре, само с вода, без прясно мляко?

  1. Привет, мисля, че ще станат. Ще се радвам да споделите резултат 😊

Leave a Comment

Your email address will not be published.