Air fryer- за какво се използва?

Последните години на пазара се появиха най-различни уреди – мултикукъри, слоукукъри, фраери…

Идва момент, в който човек иска да си вземе помощник в кухнята, но се налага да направи няколкоседмично проучване кой уред за какво се използва.

Аз винаги проверявам чуждестранни сайтове , в които мога да прочета много ревюта и съответно оценки, но въпросът за какво точно ще го използвам си остава.

В тази статия ще се спра конкретно на еър фрайерите или иначе казано – фритюрници с горещ въздух, които работят на принципа на циркулиращ горещ въздух около храната и резултатът е по-хрупкава външна обвивка и сочна сърцевина.

Разнообразието от храни, което може да приготвите във фрайера е огромно – от пиле и риба до зеленчуци и десерти. В моя профил ще намерите рецепти за печива – питки, кексове и браунита, изпечени за отрицателно време. Бях впечатлена колко бързо стават неща, които обикновено приготвям на скара – като наденички и бургери. Филийки тип “принцеси” също се изпичат по-бързо и стават по-хрупкави, с по-златист загар и то за около 6 минути.

Всъщност, еър фрайерите са подобни на стандартните фурни, но са снабдени с мощен вентилатор, а и са с по-малък обем, което позволява храната да се приготвя много по-бързо и с по-малко мазнина.

Именно по-малкото мазнина е причина фрайерите да се водят уреди за здравословно хранене, защото храната не се приготвя по стандартния начин на маслена баня, а са необходими само 1-2 супени лъжици зехтин.

Друго съществено предимство на фритюрниците с горещ въздух е почистването.

Вътрешната кошница на повечето модели може да се мие в миялна машина – ако е по-сериозно замърсена, а незалепващото им покритие позволява леките зацапвания да се отстраняват само с кухненска хартия.

Освен почистването и по-малкото мазнина, друго предимство на фритюрниците с горещ въздух е, че са преносими. За разлика от стандартната фурна, може да вземете своя фраер на море, вила или къмпинг.

На пазара има голямо разнообразие от фрайери, с най-различен капацитет и големина, така че може да изберете точно този, който ви трябва.

Повечето фрайери на пазара идват с определен набор от приставки или могат да се купят допълнитено – тавичка за печива, омлети и по-течни храни. Скара с приспособления за шишчета, силиконови форми за мъфини и т.н.

Наред с предимствата, има и недостатъци, които трябва се споменат.

За приготвянето на картофки в еър фраер ще имате нужда от повече време ( 20-22 мин) в сравнение с пърженето им на маслена баня (9 – 10 мин). Това се отразява на вкуса и не са толкова хрупкави, а по-скоро се изпичат със загар.

Количеството храна, което може да се приготви в кошницата на фраера е ограничено и трябва да имате предвид обема и и броя членове на домакинството ви.

Заема известно място на плота, което може да е проблем при по-малки кухни. Върши чудесна работа, но не е незаменим уред.

Моят фритюрник с горещ въздух е с обем на кошницата 5,5 литра и е достатъчен за трима, четирима души.
За мен е голям плюс, че мога да изпека топъл хляб за обяд, докато във фурната се приготвя основното.


Всички уреди и аксесоари може да откриете ТУК, а код BAKING47 ще добави 10% отстъпка към всяка поръчка.